Kvarken Junior Masters- harjoitusleiri ja lopputurnaus Uumajassa Ruotsissa 14.-17.6.2023

3.7.2023

Vaasa Billiardin juniorit saivat Ruotsin Umeå Biljardklubbilta ainutlaatuisen kutsun ja mahdollisuuden osallistua Uumajassa järjestettyyn Kvarken Junior Masters- harjoitusleiriin ja lopputurnaukseen. VaBin tiimiä ja Suomea Uumajaan lähtivät edustamaan Konsta Kiviniemi ja Frida Svarvars yhdessä valmentaja Jari Kauppisen ja huoltaja Jani Kiviniemen kanssa. Leirille osallistui yhteensä kymmenen innokasta ja motivoitunutta 8-18v. nuorta Ruotsista (Uumaja, Tukholma ja Lund), Suomesta (Vaasa) ja Sloveniasta (Ljubljana). Tapahtuman mahdollisti Umeå Biljardklubb yhdessä Ruotsin biljardiliiton kanssa. Päävalmentajana leirillä toimi yksi Euroopan huippuvalmentajista, Jörgen Sandman. Tapahtuman pääorganisaattori oli todella suuren ja hienon työn tehnyt Uumajan Tobias Andersson. Iso kiitos hänelle tästä mahdollisuudesta ja kokemuksesta, jonka saimme yhdessä kokea.

Harjoitusleiri alkoi keskiviikkona jatkuen perjantaihin asti, jonka jälkeen lauantaina leiriläisten kesken järjestettiin Kvarken Junior Masters- turnaus. Turnaus on jatkoa viime vuonna ensimmäisen kerran Vaasassa järjestettyyn vastaavaan junioriturnaukseen ja tarkoitus on tehdä tästä samanlainen, hieno perinne, joka Vaasa Billiardin ja Umeå Biljardklubbin aikuisten välillä on ollut jo vuodesta 2015 lähtien.

Itse leirillä keskityttiin viemään läpi PAT-testit (Playing Ability Test) Jörgen Sandmanin johdolla. Hän on myös toinen testin kehittäjistä, joten saimme todella hyvän esittelyn ja ohjeistuksen testin tekemiseen. Keskiviikkona aloitimme leirityksen tutustumalla muihin osallistujiin ja valmennustiimin puolelta kerrottiin päivien kulku ja odotukset osallistujia kohtaan. Ehdimme aloittaa testit kolmella ensimmäisellä harjoitteella, kunnes lounaan kautta siirryimme iltapäivän muihin aktiviteetteihin. Tobias oli suunnitellut leirityksen niin, että ohjelmassa oli biljardiharjoitteiden lisäksi aina iltapäivisin täysin toisenlaisia harrasteita, jotta nuorten mielenkiinto ja innostus säilyivät korkealla tasolla ja he paremmin pääsisivät tutustumaan toisiinsa. Ensimmäisen iltapäivän vietimme tutustuen paikalliseen maaseutumatkailupaikkaan sekä saimme ohjatun kierroksen vanhaan höyrylaivaan, joka aikoinaan oli operoinut myös Vaasan ja Uumajan välillä. Iltapäivän päätteeksi pelasimme Kubb- nimistä peliä, joka oli verrattavissa meidän mölkkyyn. Leikkimielisen kisan voittavassa joukkueessa oli mukana Vaasan tiimistä Jari ja Jani. Illaksi palasimme vielä biljardisalille treenaamaan ja pelaamaan.

Torstaina PAT-testit jatkuivat heti aamusta ja teimme seuraavat kolme testin osa-aluetta. Testin harjoitteet vaikeutuivat asteittain ja nuorten täytyikin keskittyä 110%:sti kaiken aikaa parhaan mahdollisen tuloksen saamiseen. Iltapäivän aktiviteetit olivat jalkapallo, uinti ja petangue. Petangueta varten Tobias oli järjestänyt ohjatun oppitunnin paikallisen seuran vetäjiltä, jotka opettivat niin oikeanlaisen heittotekniikan, kuin myös strategian. Oli hienoa nähdä kuinka samankaltaisia valmistavia toimenpiteitä sekä biljardissa että petanguessa täytyy tehdä ennen suoritusta. Lajit tukivat hienosti toisiaan. Saatiinpa me aikaiseksi oikein perinteisiä Suomi – Ruotsi -maaotteluita ja kovaa taistelua petanguen parissa. Illallisen jälkeen palasimme jälleen biljardisalille ja otimme kaikkien nuorten sekä valmentajien/huoltajien kesken leikkimieliset paripelit arvotuin parein. Jälleen kerran Vaasan menestys oli vahvaa ja finaalissa kohtasivatkin Konsta & Jonah sekä Frida & Samuel. Voiton tiukassa finaalissa veivät Frida & Samuel.

Perjantaina oli leirin viimeinen harjoituspäivä ja PAT-testit tehtiin loppuun. Viimeisenä päivänä harjoitteet vaikeutuivat entisestään ja nuoret joutuivat laittamaan kaiken peliin hyvien tulosten aikaansaamiseksi. Todella hienosti kaikki osallistujat, mutta erityisesti sekä Konsta että Frida tsemppasivat läpi koko leirin hyvällä asenteella ja täysillä keskittyen. Kun testit oli saatu päätökseen siirryimme lounaan jälkeen iltapäivän aktiviteettiin, joka tällä kertaa oli minigolf. Jälleen kerran koko ryhmä nuoret ja aikuiset mukaanlukien osallistuivat helteisessä säässä pelattuun täyden 18:an radan koitokseen. Kaikkien pelattua radat läpi olikin palkintojenjaon aika. Jälleen kerran Vaasan vahva panos näkyi palkintokorokkeella, kun Jani ylsi hienosti pronssille.

Lauantaina oli vuorossa itse Kvarken Junior Masters- turnaus, johon kaikki leirillä olleet nuoret osallistuivat. Näimme päivän aikana hienoja yksittäisiä lyöntejä ja suorituksia sekä tiukkoja otteluita, joista draamaa ja suuria tunteitakaan ei puuttunut. Voiton kisassa vei ennakkosuosikin viittaa mukanaan kantanut Samuel Bedeus, joka ei hävinnyt otteluakaan turnauksen aikana. Todella vahvaa suorittamista mieheltä, joka on mukana Ruotsin nuorten maajoukkueessa heinäkuussa pelattavissa EM-kisoissa. Hopealle sijoittui paikallisen seuran Jonah Kramer, joka taisteli hienosti finaalissa Samuelia vastaan, mutta ei tällä kertaa voinut paremmalleen mitään. Pronssille ylsivät Harry Larsson ja Tobias Ljung. VaBin Konsta ja Frida eivät tällä kertaa päässeet mukaan mitalipeleihin. Konstalla se oli todella lähellä, koska kolme pelaajaa olivat tasapisteissä lohkovaiheen jälkeen. Keskinäiset otteluvoitot kuitenkin ratkaisivat tilanteen nuoren uumajalaisen eduksi ja näin ollen Harry jatkoi lohkosta loppupeleihin.

Vaasa Billiardin mukana ollut tiimi kiittää Umeå Biljardklubbia, kaikkia mukana olleita ja erityisesti Tobias Anderssonia todella hienosti järjestetystä tapahtumasta, jossa pääpaino oli saada nuoret mukaan osallistumaan hyvin matalalla kynnyksellä, suorittaa pelaajan tasotesti nykyisen tilanteen kartoittamiseen & kehityskohteiden löytämiseen ja erityisesti antaa nuorille mahdollisuus tutustua toisiinsa ja luoda uusia ystävyyssuhteita biljardin parissa. Tässä leirin ja koko tapahtuman tavoitteet täyttyivät täydellisesti! Voimme todellakin sanoa, että biljardi yhdistää! Arvostamme suuresti saatua mahdollisuutta ja olemme kiitollisia, että pääsimme mukaan osallistumaan.

Alla linkki päävalmentaja Jörgen Sandmanin artikkeliin tapahtumasta.

Barn- och ungdomsverksamhet – Något som Umeå BK kan och visade i samband med ungdomslägret

Tulokset itse turnauksesta sekä tilannekuvia matkan varrelta. Tästä on hyvä jatkaa kohti kesälomaa ja uutta alkavaa biljardikautta.

Tulokset:

Lohkovaihe

Finaalipelit